johannespuro Kiinnostuksen kohteena yhteiskunnan kehittäminen ja digitalisaatio

Työnteon Uber ketteröittäisi muuttuvaa työmarkkinaa

  • Työnteon Uber ketteröittäisi muuttuvaa työmarkkinaa
    Työnteon Uber ketteröittäisi muuttuvaa työmarkkinaa

Unohdetaan lama hetkeksi. Suomen yritykset ja kotitaloudet ovat samaan aikaan täynnä erilaisia työtehtäviä, jotka kaipaisivat tekijää.

Kuitenkin erilaiset haasteet ehkäisevät usein työntekijän palkkaamisen. Näitä ovat mm.

  • Se, että ei ole tietoa sopivista tekijöistä,
  • työtarpeiden vaihtelu,
  • taloudellinen epävarmuus,
  • rekrytointiprosessin raskaus,
  • palkkaukseen liityvän säädön määrä,
  • korkeat työnantajamaksut.

Lienee selvä, että teollisen ajan työkulttuuri, jossa suoritettiin tiettyä työtehtävää kiinteässä sijainnissa vuosikausia, on saanut rinnalleen muuttuvan työnteon, johon liittyy jatkuva työmarkkinan kehitys ja siihen mukautuminen.

Moni ihmetteleekin, mikseivät oppositiopuolueet vaadi hallitukselta järeämpiä toimia työmarkkinan ketteröittämiseksi työelämän väliinputoajien auttamiseksi!

Keskeisenä toimena valtion pitäisi ehdottomasti toteuttaa Suomeen Työnteon Uber, sovellus, joka yhdistäisi työn tarvitsijat ja tekijät. Sovelluksella työn tarjoajat voisivat julkaista tehtäviä, joihin työntekijät voisivat tarjoutua resurssiksi.

Toisaalta palvelulla voitaisiin selata vapaita tekijöitä erilaisia tehtäviä varten.

Verottaja siis tarjoaisi sovelluksen, joka yhdistäisi kysynnän ja tarjonnan työmarkkinassa. Samalla sovellus  hoitaisi maksuliikenteen keräten välistä verot, vakuutukset ja työantajamaksut.

Verottajahan suorastaan makaa rahakasan päällä, kunhan toimintamalli muutetaan työntekoa ehkäisevästä sitä edistäväksi.

Lue koko idean kuvaus ja katso loput käyttöliittymäkuvat täältä.


Aktiivista keskustelua idean ympärillä käydään digitaalisen innovaation kehittäjien facebook-ryhmässä
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän MarkusLehtonen kuva
Markus Lehtonen

Tuo sovellushan toteuttaisi pitkälti ajatuksen, jota hahmottelin esim. Lindemanin blogissa hiljattain:

"Toinen seikka mistä voisi hakea uutta murrosta voisi olla koko nykyisen organisaatiorakenteen rikkominen. Iso osa työvoimasta voisi oikeasti siirtyä "toiminimiyrittäjiksi". Siis ainakin aloilla, joissa suurin osa työstä on tietokoneella tehtävää aivotyötä. Voisi sitten kerätä omalla alallaan rankingia omissa palveluissaan, joita sitten taas yritykset ostaisivat ja maksaisivat tuon rankkauksen mukaan, vapailla markkinoilla.

Toki tällainen yhteiskunta on vielä utopiaa koska vaatisihan tuo nimenomaan yhteiskunnan suunnalta suuria muutoksia ja uudenlaista kulttuuria.

Voisi perustaa virtuaaliyrityksiä, joissa työvoimaa kulloisenkin tarpeen mukaan. Toisaalta työntekijä voisi tehdä töitä niin monelle toimeksiantajalle kuin haluaisi. Onhan maailmalla jotain tällaisia kehitelmiä jo kokeiltukin. Rajatusti tuo voisi toimia."

Toki sovellus on vain sovellus, isompi kysymys on kulttuurin muutos.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Olihan ennen satamissa sellainen järjestelmä, että aamulla ja iltavuoron alkaessa miehet seisoskelivat rivissä, ja sitten rivistä kutsuttiin töihin miehet juuri kyseiseen vuoroon. Työnteon uber voisi sitten olla sama netissä, ja vielä alimmalla palkkatarjouksilla suostuvat valittaisiin. Maahanmuuttajatkin työllistyisivät, kun suostuisivat tekemään työt suomalaisia halvemmalla.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kaippa uberiin kuuluu työmaakuljetus niille joilla ei ole ajokorttia, varsinkin jos nakki napsahtaa muulle paikkakunnalle kuin missä asut. Ratkaisu olisi hyvä siinäkin suhteessa että nuoret nykyään joko lykkäävät ajokortin hankintaa tai jopa jättävät hankkimatta.

Käyttäjän markkupatynen kuva
Markku Patynen

Ensimmäinen ajatus oli, että mitähän tässä nyt oli uutta. Mutta tietenkin se on se, että palvelun tarjoaisi verottaja. Eli byrokratia jätettäisiin käyttäjäosapuolilta jos ei kokonaan pois niin ainakin minimiin. Niinkö ? Kannatettava, uutta digitaalista maailmaa hyvin kuvaava ja tukeva ajatus, ehdottomasti!

Tuo sinun linkkisi ei näyttänyt toimivan. Onko teitin sivut (siis itewiki.fi) nurin. Antaa vaan 502 Bad Gateway ainakin minulle.

Käyttäjän markkupatynen kuva
Markku Patynen

Nyttenpä tuo linkkikin toimii taas. Pääsi tutustumaan ajatuksiinne - siis ainakin kuvauksena. Mutta, Johannes, mikäs tuon konseptin status nyt siis oikein on. Jotenkin tuon linkin takaa tulevalta sivulta saa mielikuvan, että asia on jo etenemässä ainakin prototyyppiin saakka, pitääkö tämä edelleen paikkaansa ? Tehdäänkö se omalla riskillä eli onko verottajaa yms. viranomaistahoja saatu mukaan ? Eli missä mennään aidosti.

Joka tapauksessa, lykkyä tykö erittäin mielenkiintoisen konseptin realisointiin. Jos saatte onnistumaan, on enemmän kuin hatunnoston arvoinen juttu ja sitä tullaan katsomaan ympäri maailmaa - luulisin. Toivottavasti viranomaistaho lähtee mukaan - ellei ole jo. Ilman heitähän tuo konsepti ei toteudu - ja vaatii se kyllä myös markkinointia, tiedottamista ja muuta nopeaa käyttöönottoa tukevaa. Mahdollisesti jotakin sopivia porkkanoitakin ?

Toimituksen poiminnat